Pstrąg tęczowy z ziołami i cytryną

pstrąg tęczowy  Pstrąg tęczowy z ziołami i cytryną Jeśli nie macie jeszcze planu na jutrzejszy obiad, a mam nadzieję, że tak jest, to dzisiaj mam dla Was fajny przepis na rybkę z ziołami i oczywiście cytryną. Nie przepadam raczej za rybami, ale pstrąg należy do tych, które zawsze zjem z wielką chęcią. Pamiętajcie jednak, że nie każda ryba jest zdrowa, warto trochę poczytać o tych, których lepiej unikać!

 Planując ten przepis miałam trochę obawy, bo w końcu ryby nigdy nie fotografowałam i wydawało mi się, że raczej nie może ona wyglądać smacznie na zdjęciu (taka zabita i z tymi oczami wygląda według mnie strasznie :(). Na szczęście wszystko poszło po mojej myśli  i wydaję mi się, że wyszło całkiem ok. Jeśli chodzi o przygotowanie to muszę się Wam przyznać, że autorem tego dania jest moja druga połówka, ja tym razem byłam tylko fotografem. Przepis jest naprawdę prosty, bo wystarczy tylko rybę odpowiednio przyprawić, nie musimy jej patroszyć czy wykonywać innych skomplikowanych czynności, bo w sklepie o taką świeżą, gotową rybkę jest bardzo łatwo. Zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego przepisu!  pstrąg tęczowy

SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB):

2 pstrągi tęczowe

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka tymianku

2 szczypty pieprzu cytrynowego

2 plasterki cytryny

sól

WYKONANIE:

1. Rybę dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.

2. Do środka każdej ryby daj po 1 szczypcie pieprzu cytrynowego, pół łyżeczki tymianku i ziół, a także soli wedle uznania. Do każdej ryby wsadź także 2 połówki cytryny. 

3. Całość piecz w naczyniu żaroodpornym w temp.180°C przez 25 minut. Podawaj z ryżem i brokułami. 

pstrąg tęczowy

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.