Niedzielne poranki: Słodkie bułeczki z kawałkami czekolady

bułeczki z czekolada

Niedzielne poranki: Słodkie bułeczki z kawałkami czekolady Wiem, że dzisiaj wtorek, a wpisy z cyklu niedzielne poranki powinny pojawiać się w niedziele, ale niestety do wczoraj wieczorem nie mogłam dodać zdjęć na bloga. Na szczęście już wszystko naprawione i oto jest. Mam nadzieję, że mi wybaczycie, przepis jest naprawdę świetny, a takie domowe bułeczki na śniadanie można zrobić nie tylko w niedziele 😀 

Ja swoje bułki połączyłam z połamanymi kawałkami gorzkiej czekolady i podałam z domowej roboty dżemem wiśniowym. Zamiast gorzkiej czekolady możecie dodać biała czy mleczną, albo specjalne dropsy czekoladowe. Oczywiście możecie także pominąć ten składnik i zrobić same bułeczki. Akurat do zdjęć wybrałam taką bułkę, w której jest mała ilość czekolady – jak na złość tak się trafiło, a ja nie zauważyłam :(. Zapewniam jednak, że w pozostałych jest jej więcej 😀 Powiem Wam, że przez ten cykl w każdą niedziele i mi trafia się fajne śniadanko! Mam nadzieję, że przepis Wam posmakuje, a ja już szykuję coś na następny wpis. 

bułeczki z czekolada

SKŁADNIKI (12 bułeczek):

300 ml letniego mleka

15 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

3 duże jajka

60 g masła (roztopione i ostudzone)

90 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. 100 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru, drożdże i 100 ml letniego mleka dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Resztę mąki pszennej przesiej na stolnicę i zrób dołek. Wlej tam 2 jajka wymieszane z resztą mleka i cukru. Dodaj także pracujące drożdże z pkt. 1 i roztopione masło. Wyrób na gładkie ciasto. W połowie dodaj kawałki gorzkiej czekolady.

3. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 12 części, z których uformuj okrągłe bułeczki.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nią gotowe bułki zachowując odstępy. Pozostałe jajko roztrzep i wysmaruj nim wierzch bułeczek.

6. Pozostaw na 20 minut, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.