Niedzielne poranki: Czekoladowa jaglanka

czekoladowe płatki jaglane

Niedzielne poranki: Czekoladowa jaglanka Wpadłam na pomysł, że w każdy poranek niedzieli na blogu pojawiać się będzie przepis na fajne śniadanko. Wiadomo, że większość osób tylko w ten dzień tygodnia może pozwolić sobie na posiedzenie przy śniadaniu dłużej niż 20 minut, dodatkowo niedziela to taki dzień, w którym można sobie odpuścić codzienne kanapki i postawić na coś nowego.

Oczywiście nie mam nic do kanapek, sama je wcinam, ale czy ta czekoladowa jaglanka nie wygląda zjawiskowo? Czy w przyszłą niedziele nie chcielibyście dostać takiego śniadania do łóżka? Płatki jaglane odkryłam jakieś pół roku temu i bardziej przypadły mi do gustu niż kasza jaglana, aczkolwiek taką jaglankę da się z niej także zrobić. To już kwestia gustu 🙂

Dzisiaj postawiłam na jaglankę z dodatkiem gorzkiego kakao, odrobiny ksylitolu, banana i moich ukochanych orzechów włoski. Zapraszam po przepis i koniecznie dajcie znać co myślicie o takim cyklu na blogu! 🙂

czekoladowe płatki jaglane

SKŁADNIKI ( 2 średnie porcje):

500 ml mleka

70 g płatków jaglanych

3 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)

2 łyżki gorzkiego kakao

1 banan

orzechy włoskie

WYKONANIE:

1. Mleko połącz z płatkami jaglanymi, ksylitolem i gorzkim kakao, a następnie dokładnie wymieszaj.

2. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 8 minut co chwilę mieszając, aby nie przypaliła się od spodu. Jaglanka powinna być gęsta, a płatki widoczne. 

3. Gotową jaglankę odstaw na 2-3 minuty pod przykryciem. 

4. Przełóż do miseczek, udekoruj połówkami plastrów banana i kawałkami orzechów.

czekoladowa jaglanka

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.