Niedzielne poranki: Chleb pita

chleb pita

Niedzielne poranki: Chleb pita Tak jak obiecałam tydzień temu w dzisiejszym niedzielnym poranku pyszny chlebek pita – mam nadzieję, że od dziś nie będzie się Wam kojarzyć z kebabem lub innym fast foodem, ale z fajnym dodatkiem do jajecznicy czy sałatki. Chleb jest dość płaski, więc na kanapki się nie nadaje, ale fajnie jest go pokroić w paseczki i zjeść np. z masłem.

Ja do swojego dodałam zioła prowansalskie i suszone pomidory – wyszedł mega aromatyczny, a zapach jaki unosił się w domu po prostu boski! Ehh od ostatniej niedzieli tak szybko minęło, ale to dobrze, bo coraz bliżej do lata, a z tym wiążą się moje ulubione owoce. Narazie pogoda nie dopisuje, ale to dopiero marzec, ja już myślami jestem w świecie gdzie jest min. +24 stopnie haha 🙂

chleb pita

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

15 g drożdży

5 suszonych pomidorów

1 łyżeczka soli

150 ml letniej wody

6 łyżek oliwy – jeśli suszone pomidory są w oleju to pomiń ten składnik

2 łyżki oliwy do wysmarowania chlebów

WYKONANIE:

1. Mąkę, drożdże, zioła i sól połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz suszonych pomidorów w oleju, to dodaj także oliwę.

2. Dolewaj stopniowo wodę i cały czas wyrabiaj ciasto na gładką masę. Pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. 

3. Gotowe ciasto przykryj i  odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj, a następnie podziel na dwie części i uformuj podłużne, płaskie bochenki. 

5.. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią przygotowane bochenki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

6. W bochenkach zrób palcami wgłębienie, wysmaruj oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

chleb pita

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.