Frytki z batatów

frytki z batatów

Frytki z batatów Jestem z tych, którzy są pyrolubni – ziemniaki uwielbiam w każdej postaci, ale ukochane to te najbardziej niezdrowe, czyli frytki! Oczywiście nie te z piekarnika, ale smażone w oleju 😮 Nie ma co ukrywać, że nie jest to chociaż troszkę zdrowe, no ale cóż poradzić jak takie dobre 🙂 Dzisiaj jednak przepis z kategorii FIT, bataty w przyprawach pieczone w piekarniku – super alternatywa dla tych nieszczęsnych, niezdrowych frytek z oleju :< 

Jak dla mnie przepis BOMBA – takie frytki smakują mi nawet bardziej niż tradycyjne. Bataty zazwyczaj kroje w kosteczkę i dodaje do sałatki, ale po tym przepisie uważam, że zasługują one na bycie w samotności, właśnie w postaci takich frytek z bataów. Spróbujcie chociaż raz, jeśli jeszcze nie wiecie jak one smakują. Wiem, że dużo osób do takich „nowości” podchodzi z pewną rezerwą, ale warto się przełamać i spróbować czegoś innego. Dzisiaj taka brzydka pogoda w Krakowie, ciemno, buro i ponuro, ale jak patrze na te zdjęcia i ten pomarańczowy kolor to aż się weselej robi i mam nadzieję, że macie też takie odczucia 🙂

frytki z batatów

SKŁADNIKI:

1 duży batat

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki czosnku

1 łyżka oliwy

zioła prowansalskie do posypania

WYKONANIE:

1. Bataty pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie każdy plaster na paski.

2. Dodaj oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

3. Paski batatów ułóż w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego.

4. Całość piecz ok. 25-30 minut w temp. 200°C. Po połowie czasu odwróć paski na drugą stronę.

frytki z batatów

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.