2 urodziny bloga: Tort cytrynowo-truskawkowy

tort cytrynowo-truskawkowy

Tort cytrynowo-truskawkowy Dzisiaj trochę nietypowy wpis, bo przepis na tort jest po raz pierwszy na blogu. Spowodowane jest to tym, że wczoraj były 2 urodziny bloga, a dzisiaj jest cudowne święto wszystkich kobiet. Bardzo chciałabym podziękować wszystkim czytelnikom, którzy odwiedzają moją stronę, instagrama i facebooka. Mam nadzieję, że dotychczasowe przepisy się Wam przydały, że smakowały i nie sprawiały Wam kłopotu w wykonaniu. Dodatkowo w tym fajnym dniu jakim jest 8 marca, wszystkim Kobietom życzę samych radosnych dni i spełnienia wszystkich marzeń. 

Dzisiejszym królem jest tort cytrynowo-truskawkowy. Uwielbiam wszelkie słodko-kwaśne połączenia, a szczególnie w okresie wiosny bardzo ciągnie mnie do cytryny, ale żeby nie było bardzo kwaśno to nie mogło się odbyć bez masy truskawkowej. Niestety musiałam posłużyć się truskawkami mrożonymi, ale już za ok. 2-3 miesiące pojawią się świeże, słodkie i przepyszne truskaweczki! Chyba nie tylko ja tęsknie za darami lata, bo zauważyłam, że im bliżej wiosny-lata, tym więcej owocowych wypieków się pojawia 🙂 Mmmm już się nie mogę doczekać… 

tort cytrynowo-truskawkowy

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek

160 g cukru

120 g mąki

50 g mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY I TRUSKAWKOWY:

5 białek

160 g cukru

340 g masła w temp. pokojowej

szczypta soli

250 g mrożonych truskawek

sok z 1,5 cytryny

żółty barwnik

SKŁADNIKI NA POLEWĘ I OZDOBY:

90 g gorzkiej czekolady

60 g masła

1 truskawka

skórka z cytryny

 

WYKONANIE BISZKOPTU:

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną i lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce, a następnie żółtka jedno po drugim.

2. Do gotowych białek przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wymieszaj delikatnie od dołu do góry. 

3. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej masę biszkoptową i piecz 35 minut w temp. 170°C. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

WYKONANIE KREMU CYTRYNOWEGO I TRUSKAWKOWEGO:

1. Białka połącz z cukrem, szczyptą soli i postaw nad kąpiel wodną (woda w garnku powinna lekko się gotować i pamiętaj, że nie może dotykać miski). Ubijaj białka na niskich obrotach, a gdy cukier przestanie być wyczuwalny, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ubijaj na dużych obrotach do czasu, aż miska całkowicie ostygnie.

2. Do ubitych białek dodawaj małe kawałki masła w temp. pokojowej,  za każdym razem dokładnie miksując.

3. Gotową masę podziel na  2 części. Do jednej z nich dodaj sok z cytryn i żółty barwnik, a do drugiej rozmrożone i całkowicie ostygnięte truskawki.

4. Obie masy przełóż do rękawa cukierniczego – truskawkową wyłóż na biszkopty i wsadź do lodówki na ok. 20 minut, a następnie wyłóż tort masą cytrynową z zewnątrz. Jeśli nie macie worków cukierniczych, możecie nakładać masy szpatułką, ale ja wolę sposób z workiem cukierniczym.

WYKONANIE POLEWY I OZDÓB:

1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Poczekaj aż ostygnie i przełóż do rękawa cukierniczego.

2. Rozprowadź czekoladę na brzegach tortu wyciskając sople różnej długości. Następnie rozprowadź czekoladę na całej wielkości. 

3. Na pogięty papier do pieczenia wyłóż 2-3 łyżeczki czekolady i rozprowadź tworząc koło lub coś na kształt balona. Posyp pokrojonymi na małe kawałki truskawkami i skórką z cytryny (pamiętajcie, żeby ją wcześniej wyparzyć i wyszorować). Wsadź do zamrażarki na 15 minut, aż całkowicie zastygnie.

4. Gotowe ozdoby połam i udekoruj tort.

tort cytrynowo-truskawkowy

Kuchenny kodeks

One Comment

  1. Gratulacje! Mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania 🙂
    Tort wyszedł Ci pierwsza klasa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.