Tarta na cieście francuskim

tarta na cieście francuskim

Tarta na cieście francuskim Dzisiaj mały, niesłodki przerywnik przed atakiem pączków! Uwielbiam wszystkie tarty zarówno na słodko jak i słono, ale zrobienie ciasta kruchego i odczekanie ponad godzinę, aż przeleży w lodówce to czasami za długo. Taka tarta na cieście francuskim to fajny pomysł jak chce się zjeść coś dobrego i tarto podobnego, a nie ma za bardzo czasu. Jest podobnie jak z pizza, w zasadzie możecie wszystko tam dać co macie w lodówce, ale ja dzisiaj postawiłam na 3 składniki + trochę zieleniny. Dajcie znać czy lubicie takie szybkie przepisy i czy jedliście kiedyś tartę na cieście francuskim :). 

Tarta na cieście francuskim
Write a review
Print
SKŁADNIKI (4 TARTY)
  1. 1 opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 375 g)
  2. 5 pieczarek
  3. 100 g sera mozzarella
  4. 16 czarnych oliwek
  5. 3 łyżki masła
  6. rukola
WYKONANIE
  1. Ciasto francuskie podziel na 4 części i na każdej z nich, z zachowaniem 1-1,5 cm odstępu od brzegu, lekko odznacz prostokąt.
  2. Obierz pieczarki, pokrój w talarki i podsmaż na maśle.
  3. Odznaczony prostokąt wysmaruj masłem i posyp obficie starym na drobnych oczkach serem mozzarella.
  4. Na serze ułóż podsmażone pieczarki i pokrojone oliwki.
  5. Piecz w temp. 180 stopni przez 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy tartami zachowaj odstępy, aby ciasto podczas wyrastania się nie skleiło.
  6. Gotowe tarty posyp rukolą
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

tarta na cieście francuskim

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.