Grecka moussaka

Grecka moussaka

Grecka moussaka Zapiekanka z ziemniakami, bakłażanami i mięsem wołowym, a wszystko pod warstwą beszamelu i sera to moje ulubione danie. Pomimo tego, że przygotowanie nie jest takie super proste to uwierzcie, że dla tego smaku warto poświęci w kuchni godzinkę. Trochę tego zrobiłam za dużo jak na 2 osoby i jedliśmy to właściwie przez 3 dni, ale powiem szczerze, że z dnia na dzień moussaka była coraz pyszniejsza! Następnym razem zdecydowanie przygotuję ją dzień wcześniej, a później odgrzeje – mięso zyska lepszy aromat, przesiąknie bakłażanem, ziemniakami, beszamelem – jeśli lubicie lasagne to moussakę pokochacie! 

Grecka moussaka
Write a review
Print
SKŁADNIKI
  1. 4 średnie ziemniaki
  2. 1 średni bakłażan
  3. 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  4. 300 ml przecieru pomidorowego
  5. sól
  6. 4 łyżki oliwy
  7. 40 g sera np. parmezan
SKŁADNIKI NA BESZAMEL
  1. 120 g masła
  2. 100 g mąki
  3. 450 ml mleka
  4. 40 g sera np. parmezan
  5. 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE
  1. Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm dokładnie posmaruj tłuszczem.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i tymiankiem, a następnie ułóż na dnie formy. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
  3. Bakłażana pokrój w plasterki, wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy. Gotowe bakłażany poukładaj na podpieczone ziemniaki i zapiekaj ponownie 20 minut w 200 stopniach.
  4. Mięso dopraw solą i pieprzem i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Wlej przecier pomidorowy i smaż, aż odparuje cała woda. Do gotowego mięsa dodaj 3 łyżki beszamelu i wymieszaj.
  5. Mięso wyłóż na podpieczone bakłażany, a wierzch posmaruj beszamelem i posyp serem. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
WYKONANIE BESZAMELU
  1. W małym garnku roztop masło, a następnie dodaj przesianą mąkę dokładnie mieszając.
  2. Dolewaj po trochę mleka, ciągle mieszając aż beszamel uzyska gęstą i jednolitą konsystencję.
  3. Dodaj starty ser i gałkę muszkatołową.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.