Bezowe gniazda z lemon curd

bezowe gniazda

Bezowe gniazda z lemon curd Po ostatnich pączkach z kremem patisserie zostało mi kilka białek, stąd najbardziej oczywisty pomysł na ich wykorzystanie BEZY! Z bezami miałam tyle podejść, że nie sposób ich zliczyć, ale w końcu chyba nadszedł ten czas kiedy mogę spokojnie powiedzieć, że się z nimi zaprzyjaźniłam. 

Nie poddawajcie się i próbujcie – u mnie problemem był piekarnik, a raczej to, że nie wiedziałam jaka dokładnie jest temperatura w środku. Na szczęście uratował mnie termometr i dzięki temu wiem, że na 5 nie ma 180 stopni tylko 150 :0… Dlatego jeśli nie wychodzi Wam beza to znak, że nie można ufać swojemu piekarnikowi i czas zainwestować niecałe 15 zł! na termometr, do piekarnika oczywiście 🙂 Ale koniec historii piekarnikowej, czas na przedstawienie najważniejszej postaci. Dzisiaj przepyszny (jak każdy mój przepis :D) przepis na bezowe gniazda z lemon curd – szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że coś może być tak dobre jak ten curd… Miałam ochotę w nocy wejść do lodówki i wyjeść cały słoik, uwielbiam takie słodko-kwaśne smaki. Na szczęście zwalczyłam pokusę i przed zdjęciami się powstrzymałam. Was zapraszam po przepis, a ja idę się zajadać bezami 😀

bezowe gniazda

SKŁADNIKI NA BEZĘ (8 sztuk):

  • 3 białka (100g)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LEMON CURD: 

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • sok z 1,5 cytryny
  • porzeczki do dekoracji

 

WYKONANIE BEZY:

1. Białka z cukrem postaw nad kąpiel wodną i cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie może być zbyt duży ogień, bo białka się zetną. Można od razu ubijać nad kąpielą wodną, ja jednak wole korzystać z miksera dopiero jak cukier całkowicie się rozpuści.
2. Gotowe białka ubijaj, aż będą lśniące. Dodaj skrobie ziemniaczaną i wmieszaj ją w bezę.
3. Białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj tylką Wilton M1 gniazda (średnica ok. 8cm), a następnie łyżeczką w środku zrób dołek.
4. Piecz bezy w temp. 100°C przez 1 godzinę i 15 minut, a następnie pozostaw je w ciepłym piekarniku na 30 minut.
5. Do dziurek daj po 1 łyżeczce lemon curd i udekoruj porzeczkami.

WYKONANIE LEMON CURD:
1. Jajka z cukrem postaw nad kąpiel wodną i mieszaj do całkowitego połączenia.
2. Dodaj sok z cytryny i masło. Mieszaj cały czas, aż do rozpuszczenia masła.
3. Gotuj lemon curd przez ok. 20 minut nad kąpielą wodną, co chwilę mieszając, aż krem stanie się gęsty.
4. Gotowy krem przelej do słoika i poczekaj, aż ostygnie. Przechowuj w lodówce.

 

bezowe gniazda

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.