Bezowe ciasteczka z ganaszem czekoladowym

bezowe ciasteczka

Bezowe ciasteczka z ganaszem czekoladowym Wpis miał być już wczoraj, ale niestety nie był to dobry dzień na pieczenie – bezy się zważyły i całość wyglądała bardzo niesmacznie :/ dziś już wszystko sprzyjało, nawet pogoda, wyszło pięknie i smacznie. Kolorystyka i kształt (róże jakby ktoś tego nie zauważył :P) świadczą o tym, że jest to wpis walentynkowy, więc jeśli nie macie pomysłu na prezent dla swojej drugiej połówki jestem pewna, że taki bukiecik bezowy sprawi komuś wielką radość. Bezowe ciasteczka przekładane są czekoladowym ganaszem, który bardzo szybko zrobicie, a smak jest niesamowity w połączeniu z bezą. W poniedziałek na blogu postaram się zamieścić przepis na kolacje, bo tych słodyczy znowu za dużo :D.

Bezowe ciasteczka z czekoladowym ganaszem
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA BEZOWE CIASTECZKA
  1. 3 białka (ok. 100 g)
  2. 80 g cukru
  3. różowy barwnik spożywczy
SKŁADNIKI NA GANASZ CZEKOLADOWY
  1. 100 g gorzkiej czekolady
  2. 100 g śmietanki kremówki
  3. 2 łyżki masła
WYKONANIE BEZOWYCH CIASTECZEK
  1. W misce połącz białka z cukrem i postaw nad garnek z gotującą się wodą. Mieszaj do czasu, aż rozpuści się cukier.
  2. Białka ubij na sztywną i lśniącą pianę. Dodaj różowy barwnik i dokładniej wymieszaj.
  3. W rękawie cukierniczym wykałaczką zrób kilka pasków przez całą długość z różowego barwnika (ja użyłam barwników w żelu), zachowując odstępy pomiędzy nimi, następnie przełóż bezę do rękawa i wyciskaj róże.
  4. Gotowe bezy piecz w temp. 90 stopni przez 1 h 45 minut, a następnie pozostaw w piekarniku do wysuszenia na 1 h 30 minut.
WYKONANIE GANASZU CZEKOLADOWEGO
  1. Gorzką czekoladę z dodatkiem masła roztop w kąpieli wodnej , a następnie wymieszaj z kremówką.
  2. Po lekkim ostygnięciu ubij do uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  3. Na bezę wyłóż masę, a na to połóż kolejną bezę tworząc tzw. kanapkę.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.