Bezglutenowe pancakes z mąki jaglanej

bezglutenowe pancakes

Bezglutenowe pancakes z mąki jaglanej W końcu mój ukochany młyn produkuje także mąki bezglutenowe, a ich już od dawna byłam ciekawa (najbardziej jaglanej, bo kokosową już dawno przetestowałam :P). Nie ma nic lepszego z rana niż dobre, słodkie i pięknie wyglądające śniadanie. Zazwyczaj takie historie kojarzą się z długimi przygotowaniami, dziwnymi składnikami i recepturami, ale nie dzisiaj. Pancakes z mąki jaglanej to idealne śniadanie dla dzieci, ale i dorosłych. Małe naleśniczki w połączeniu z ulubionymi owocami i jogurtem to także dobry pomysł na zdrowy deser lub słodką kolację. Ja uwielbiam takie śniadania, zdecydowanie to właśnie po nich mam dużo energii na cały dzień. Jak sami zobaczycie przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie mało skomplikowane – koniecznie wypróbujcie! 🙂 

bezglutenowe pancakes

SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki jaglanej Młyn Kopytowa
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do smażenia np. Masło klarowane, olej kokosowy
  • 1 banan
  • 2 kiwi

WYKONANIE:

1. Mąkę jaglaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj jogurt, jajko, cukier i dokładnie wymieszaj.

2. Roztop masło i dodaj do ciasta. Całość odstaw na 15-20 minut.

3. Naleśniczki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru.

4. Podawaj z pokrojonymi owocami i jogurtem naturalnym.

bezglutenowe pancakes

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.