Babeczki z wafelkami Lusette

Babeczki z wafelkami Lusette Korzystając z okazji, że jest fajny konkurs internetowy postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z wafelkami – dodatkowo już niedługo Walentynki, więc możecie upiec coś fajnego dla drugiej połowy. Takie prezenty od serca, własnoręcznie zrobione według mnie są najlepszy pomysłem. Babeczki mają trochę konsystencje brownie, dlatego na zdjęciu wyglądają jak zakalce – jest to spowodowane obecnością wafelka w środku, ale uwierzcie, że w smaku są przepyszne, a w dodatku wyglądem zachwycą każdego. Ja uwielbiam takie pięknie zdobione babeczki, ale do perfekcji mi jeszcze trochę daleko.

Babeczki z wafelkami Lusette
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA BABECZKI (12 SZTUK)
  1. 4 wafelki czekoladowe Lusette http://lusette.pl
  2. 240 g mąki pszennej
  3. 50 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
  4. 120 g masła w temp. pokojowej
  5. 2 duże jajka
  6. pół szklanki jogurtu naturalnego
  7. 170 g cukru
  8. 3 łyżki kakao
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY
  1. 4 białka
  2. pół tabliczki gorzkiej czekolady
  3. 160 g masła w temp. pokojowej
  4. 110 g cukru
WYKONANIE BABECZEK
  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski, następnie dodaj cukier, drobno pokrojoną gorzką czekoladę i całość wymieszaj łyżką.
  2. W innej misce połącz jajka, jogurt naturalny i roztopione masło (przestudzone).
  3. Suche składniki wymieszaj łyżką z mokrymi.
  4. Wypełnij foremki masą do 3/4 wysokości, powsadzaj do masy wafelki o szerokości ok. 5 cm i piecz w temp. 180° przez 25 minut.
  5. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
WYKONANIE KREMU CZEKOLADOWEGO
  1. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Białka z cukrem umieść nad parą i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij z pary i zacznij miksować na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
  3. Zmniejsz obroty na minimalne i dodawaj stopniowo masło pokrojone na małe kawałeczki. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj do uzyskania puszystej masy.
  4. Dodaj roztopioną czekoladę łyżka po łyżce miksując na wolnych obrotach, a następnie zwiększ obroty i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i ozdabiaj całkowicie ostygnięte babeczki. Posyp okruszkami wafelków.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

babeczkizwafelkiem

 

Kuchenny kodeks

5 Comments

  1. Hej, czy konsystencja gotowego ciasta ma być taka jak na zdjęciu? Wygląda jak zakalec czy jest to raczej brownie?

    • Tak jak napisałam we wstępie to jest trochę ciasto jak na brownie stąd efekt zakalca, w konsystencji i smaku jest podobne do brownie 🙂 dodatkowo taka konsystenjce babeczki spowodował wafelek w środku 🙂

    • Ciasto, z którego powstały te babeczki ma konsystencje ciasta na brownie, stąd ten efekt jakby zakalca. Wspominalam o tym we wstępie 🙂 Z zewnątrz też widać, że nie są to zwykłe, jakby biszkoptowate babeczki. Dodatkowo efekt ten wzmocnił wafelek w środku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.