Sernik snickers

sernik snickers

Sernik snickers Zdrowe przepisy są bardzo fajne i jak najbardziej ok, ale wiadomo że ciągnie zawsze do „zakazanego”. Stąd przepis na sernik snickers i choć bardziej wole serniki na zimno to ten bardzo przypadł mi do gustu. W środku masa pełna połamanych batoników z odrobiną domowego karmelu, a wierzch jeszcze z dodatkiem bitej śmietany – oczywiście odczekajcie, aż sernik się ochłodzi, bo ja jestem w gorącej wodzie kąpana i ten sernik mnie już tak wołał, że ozdobiłam na lekko ciepły i po chwili wszystko spłynęło. Na szczęście na zdjęciach nie wygląda to aż tak tragicznie. W notatce na końcu napiszę Wam przepis na karmel, ale możecie użyć sosu karmelowego 🙂

Sernik snickers
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA SPÓD
  1. 150 g ciasteczek oreo
  2. 2-3 łyżki masła
SKŁADNIKI NA SERNIK
  1. 500 g sera białego
  2. 70 g cukru
  3. 170 g jogurtu greckiego
  4. 10 sztuk mini snickersów
  5. 1 łyżeczka esencji waniliowej
  6. 2 jajka
  7. kilka łyżeczek karmelu
SKŁADNIKI NA WIERZCH
  1. 4-5 mini snickersów
  2. karmel
  3. bita śmietana
WYKONANIE
  1. Ciasteczka oreo zmiel na drobny piasek i połącz z rozpuszczony masłem.
  2. Spód foremki o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i masą ciasteczkową. Całość wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  3. Biały ser zmiel na gładką masę (przynajmniej 2 razy), a następnie połącz z cukrem, esencją waniliową i jogurtem greckim.
  4. Dodaj jajka, jedno po drugim dokładnie mieszając. Następnie dodaj pokrojone w małe kawałeczki snickersy i wymieszaj.
  5. Wylej połowę masy serowej na spód ciasteczkowy, dodaj 2-3 łyżeczki karmelu i rozprowadź po wierzchu. Wlej resztę masy i ponownie rozprowadź po wierzchu 2-3 łyżeczki karmelu.
  6. Sernik piecz w temp. 175 stopni przez 1 godzinę i 30 minut (można owinąć spód blaszki folią, bo podczas pieczenia wycieka trochę wody). Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze sernik na 20 minut. Następnie uchyl drzwiczki i odczekaj kolejne 20 minut.
  7. Sernik udekoruj karmelem, snickersami i bitą śmietaną (poczekaj aż całkowicie ostygnie, żeby bita śmietana się nie rozpuściła).
Notes
  1. JAK ZROBIĆ KARMEL? Cukier wsyp na patelnie tak, aby pokrył całą powierzchnie i utworzył równą warstwę. Gdy cukier zrobi się brązowy i płynny wlej powoli śmietankę 30% (ok. 80 ml) i bardzo szybko wszystko wymieszaj. Gotuj jeszcze 1-2 minuty.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.