Muffinki kokosowo-limonkowe

muffinki kokosowo-limonkowe

Muffinki kokosowo-limonkowe Muffinki z dzisiejszego przepisu nie są tymi tradycyjnymi z mąką, z jajkami, z mlekiem itp. Właściwie jedyne co mają wspólnego to papilotki i wygląd – myślałam o tym, aby nazwać je serniczkami, ale sernik bez sera? Muffinki oczywiście są FIT i zdrowe – spód z płatków owsianych i rodzynek, a masa to sok z limonek i śmietanka kokosowa. Całość trafiła do zamrażalnika na całą noc, a po obiedzie był pyszny deser. Wiem, że na zewnątrz zimno i nikt nie ma ochoty na orzeźwienie, ale spróbujcie, są przepyszne i wcale nie takie zimne jakby się mogło wydawać 🙂 Jedyny minus – trzeba je przechowywać w zamrażalce, bo inaczej robi się lekka „papka” 🙂 

Muffinki kokosowo-limonkowe
Write a review
Print
SKŁADNIKI (12 muffinek)
  1. - 100 g płatków owsianych
  2. - 50g rodzynek
  3. - 30 g oleju kokosowego
  4. - 340 g śmietanki kokosowej
  5. - sok z 2 wyciśniętych limonek
  6. - łyżeczka miodu (opcjonalnie)
WYKONANIE
  1. Płatki owsiane połącz z rodzynkami i rozpuszczonym olejem kokosowy. Całość dokładnie zblenduj na masę.
  2. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami, a następnie przełóż spód owsiany do papilotek wygładzając wierzch (ok. 1 - 1,5 łyżeczki na papilotkę). Wsadź do zamrażalki na 15-20 minut.
  3. Wyciśnięty sok z limonek połącz z miodem i śmietanką kokosową i zmiksuj na gładką masę. Przelej na ochłodzone spody owsiane wypełniając całe papilotki.
  4. Gotowe muffinki najlepiej chłodzić całą noc (min. 5 godzin). Przed podaniem odstaw na 5-10 minut, możesz ozdobić je startą skórką z limonki. Przechowuj w zamrażalce.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.