Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym

babeczki czekoladowe z kremem orzechowym

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym Nie planowałam tego wpisu, bo babeczki zrobiłam na sylwestra, ale że zostały 2 babeczki to w sumie czemu nie dodać przepisu, skoro wyszły pyszne 🙂 Jak w sylwestra przystało, krem zrobiony z dodatkiem wódki orzech laskowy – pewnie większość z Was ją kojarzy. Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu spokojnie możecie dodać aromat orzechowy. Zapraszam po przepis, o ile nie macie dość słodkości po świętach 🙂 Poniżej znajdziecie także instrukcje jak uratować zważony krem na bazie szwajcarskiej. 

Czeko

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA BABECZKI (12-15 babeczek)
  1. 225 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  2. 120 g cukru pudru
  3. 3 łyżki gorzkiego kakao
  4. 180 g masła
  5. 1 łyżka esencji waniliowej
  6. 2 jajka
  7. 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka sody
  9. 120 ml mleka
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY
  1. 4 białka
  2. 100 g cukru
  3. 270 g masła w temperaturze pokojowej
  4. 2-3 kieliszki wódki orzech laskowy (opcjonalnie kilka kropel aromatu orzechowego)
WYKONANIE
  1. Mąkę pszenną połączyć z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  2. Masło roztopić w garnuszku i poczekać aż ostygnie. Dodać do niego mleko i jajko.
  3. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać łyżką, tak aby dobrze się połączyły, a w masie nie było grudek mąki lub cukru.
  4. Foremki na muffinki wypełnić do 3/4 wysokości i piec w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
WYKONANIE KREMU ORZECHOWEGO
  1. Białka z cukrem umieścić nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Następnie zacząć miksować na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
  2. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodawać stopniowo masło. Następnie zwiększyć obroty na maksymalne i miksować do uzyskania puszystej piany.
  3. Zmniejszyć na średnie obroty i wmiksować wódkę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować ostygnięte babeczki.
Notes
  1. Ostatnio podczas robienia masy niestety się zważyła, w takiej sytuacji postawcie miskę z masą nad garnek z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) i ubijacie do czasu, aż znikną grudki. Masa powinna się zrobić gładka - możecie po tym włożyć ją na 15 minut do lodówki, a po tym czasie delikatnie zamieszać mikserem i powinno być w porządku! 🙂
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.