Szwedzkie pierniczki Pepparkakor

pierniczki pepparkakor

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor Cieniutkie i bardzo korzenne pierniczki – pierwszy raz próbowałam je w Ikei i choć w smaku i wyglądzie są przepyszne to i tak najbardziej zauroczył mnie ich zapach. Niestety w tym roku nie było czasu na tak ambitne lukrowanie jak w poprzednim (link do innego wpisu), ale wydaje mi się, że lukier mógłby troszkę zniszczyć mocno korzenny i imbirowy smak pierniczków. Najlepiej przygotować je blisko świąt, bo u mnie już zostały same ostatki – znikają bardzo szybko i moim zdaniem można je jeść od razu po przygotowaniu, nawet ciepłe 🙂 W oryginalnym przepisie jest melasa, a ja niestety nie miałam, dlatego użyłam miodu – aczkolwiek smak według mnie nie odbiega bardzo od oryginału.

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor
Write a review
Print
SKŁADNIKI
  1. 150g miodu
  2. 110g masła
  3. 100g brązowego cukru (np. demerara)
  4. 375 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1 łyżeczki mielonego imbiru
  7. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1/4 łyżeczki soli
  9. 1 duże jajko
  10. 2 łyżeczki przyprawy do pierników
WYKONANIE
  1. W małym garnuszku podgrzej masło, miód i cukier cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dodaj jajko i ostudzony miód z masłem i cukrem. Ciasto wyrób, uformuj kulkę i wsadź do lodówki na ok. 3 godziny.
  3. Oderwij kawałek ciasta, rozwałkuj na cieniutkie placki i wycinaj dowolne kształty.
  4. Piecz w temp. 175 stopni ok. 6-10 minut. Najlepiej obserwować pierniczki w trakcie pieczenia, aby się nie przypaliły.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

pierniczki pepparkakor

Inspiracja : cottageintheoaks

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.