Piernik kalifornijski

piernik kalifornijski

Piernik kalifornijski Przepis idealny dla osób, które nie upiekły jeszcze piernika 🙂 będzie on idealny nawet, jeśli upieczecie go dzień przed wigilią! Ja swój jak przystało wysmarowałam powidłem śliwkowym, a na to krem z białej czekolady. Całość wyszła przepysznie i choć nie przepadam za bardzo za piernikami, to ten skradł moje serce. Podoba mi się w nim to, że jest trochę jak ciasto ucierane, delikatne i wilgotne 🙂 W tym tygodniu na blogu pojawi się jeszcze przepis na babeczki kinder bueno i być może jakiś fajny torcik wigilijny 🙂

Piernik kalifornijski
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA PIERNIK KALIFORNIJSKI (blaszka o wymiarach 35x25)
  1. 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  2. 220 g cukru
  3. 360 g miodu
  4. 230 g oleju roślinnego
  5. 4 jajka
  6. 2 łyżeczki sody
  7. 1 opakowanie przyprawy do piernika
  8. szklanka czarnej herbaty z 3 torebek
SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
  1. 3 białka
  2. 40 g cukru
  3. 200 g masła
  4. tabliczka białej czekolady
WYKONANIE PIERNIKA KALIFORNIJSKIEGO
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą piane. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka jedno po drugim, zachowując chwilowe odstępy.
  2. Do masy jajecznej dodać olej i miód, a następnie dokładnie wymieszać mikserem.
  3. Przesiać mąkę z sodą i przyprawą do piernika i dokładnie wmieszać w mokre składniki, najlepiej delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  4. Do gotowej masy wlać przestudzoną, gorzką herbatę i wymieszać.
  5. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
  6. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przekroić na 3 blaty. Każdy wysmarować powidłem śliwkowym i kremem z białej czekolady.
WYKONANIE KREMU Z BIAŁEJ CZEKOLADY
  1. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Białka z cukrem podgrzać do rozpuszczenia cukru, a następnie ubić na lśniącą i gładką pianę.
  3. Do białka wrzucać małej kawałki masła i miksować na niskich obrotach. Następnie dodać roztopioną czekoladę i zwiększyć obroty na najwyższe.
  4. Gotowy krem wyłożyć na blat posmarowany powidłem i dokładnie rozsmarować.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.