Mocno czekoladowe ciasteczka

mocno czekoladowe ciasteczka

Mocno czekoladowe ciasteczka Dzisiaj kolejny wpis z propozycją świątecznego wypieku 🙂 Pyszne kruche ciasteczka z podwójną gorzką czekoladą i odrobiną białej, idealne ze szklanką mleka czy kakao. Co mnie najbardziej zaskoczyło w tych ciastkach to to, że nie są one typowo kruche, ale dzięki czekoladzie tak jakby lekko ciągnące. Polecam Wam ten przepis, bo to nie są zdecydowanie zwykłe czekoladowe ciasteczka – jednogłośnie w rodzinie zostały okrzyknięte jako najlepsze ciasteczka, jakie kiedykolwiek jedli 🙂 spróbujcie sami i się przekonajcie 🙂

Mocno czekoladowe ciasteczka
Write a review
Print
SKŁADNIKI
  1. 100 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  2. 200 g gorzkiej czekolady
  3. 50 g białej czekolady
  4. 60 g masła
  5. 2 duże jajka
  6. 100 g cukru
  7. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 100-200 g kawałków gorzkiej czekolady
WYKONANIE
  1. Połamaną gorzką i białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Cały czas mieszając dodaj stopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie dokładniej wymieszaj.
  4. Do gotowej masy ręcznie wmieszaj kawałki gorzkiej czekolady, a następnie wykładaj czubate łyżki masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstęp ok. 5 cm.
  5. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut, a po upieczeniu odstaw do ostygnięcia na kratce.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

mocno czekoladowe ciasteczka 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.