Kruche ciastko snikers

kruche ciasto snikers

Z okazji Świąt, wszystkim moim czytelnikom życzę dużo, dużo miłości, zdrowia, spokojnych Świąt i spełnienia wszystkich marzeń! 🙂 

Kruche ciastko snikers Niestety nie zdążyłam zrobić ani babeczek ani tortu, ale za to mam przepis na pyszne ciasto kruche, które zrobiła moja mama. W zasadzie to nie wiadomo jak ono dokładnie się nazywa, ale w smaku i w składnikach przypomina popularnego batonika Snickers, stąd też tak go nazwałam. Przepis jest prosty i szybki, więc może zdążycie jeszcze dzisiaj go zrobić, a naprawdę warto! 

 kruche ciasto snikers

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Szczypta soli

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 g miodu płynnego
  • Szczypta soli morskiej
  • 45 g masła
  • 450-500 g orzeszków ziemnych solonych

 

WYKONANIE KARMELU:

1. Śmietanę, cukier, miód i sól zagotować w wysokim garnku, a następnie od zagotowania gotować jeszcze 5 minut cały czas mieszając. 

2. Dodać masło i orzechy i ponownie od zagotowania gotować 5 minut. 

3. Odstawić do ostygnięcia, karmel powinien lekko stwardnieć.

WYKONANIE SPODU:

1. Masło, mąka i cukier zagnieść na kruche ciasto i wsadzić do lodówki na ok. 1 godzinę.

2. Ciasto rozwałkować na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach od 12-15 minut.

3. Na gorącym spodzie rozprowadzić lekko przestudzony karmel, a następnie ponownie piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Odstawić do ostygnięcia na 20 minut i pokroić na małe kwadraty.

 

kruche ciasto snikers

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.