Chleb orkiszowy

chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy to zdecydowanie mój ulubiony chleb. Odkąd odkryłam mąkę orkiszową, większość moich wypieków składa się właśnie z niej. Przepis być może wydaje się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości nie ma w nim nic trudnego. Jeśli nigdy nie piekliście własnego, domowego chleba to spróbujcie chociaż raz, na święta 😊 Nie ma nic lepszego niż ciepły, chrupiący i pachnący chleb z masłem. Pamiętajcie także o mące, żeby była bardzo dobrej jakości, bo wiem, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy ile świństwa może być w mące 😮 (wybielacze, polepszacze itd.). Ja korzystam z mąki od Młyn Kopytowa, wolne od wszelkich świństw, zmielone ziarno 100% – z moich rodzinnych okolic – byłam, widziałam i przede wszystkim od bardzo dawna używam ich produktów, dlatego mogę z czystym sercem polecić i Wam 😊

Chleb orkiszowy
Write a review
Print
SKŁADNIKI
  1. 450 g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa
  2. 20 g drożdży
  3. 12 g soli
  4. 250-300 ml letniej wody
WYKONANIE
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże, a następnie wszystko razem zamieszać.
  2. Wlewać letnią wodę partiami do mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Powinno być lekko klejące.
  3. Z gotowego ciasta uformować okrągły bochenek, miskę podsypać lekko mąką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść bochenek i odstawić na 15 minut.
  5. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wsadzić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek na 30 minut.
  6. Chleb wsadzić do nagrzanego garnka i piec 45 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
  7. Odstawić do ostygnięcia.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
chleb orkiszowy

Kuchenny kodeks

5 Comments

  1. Dopytam o pieczenie jakiej wielkości naczynia żaroodporne? Przykrywamy przykrywką czy folią aluminiową? I czy konieczne jest pieczenia w garnku czy można na gorącej blaszce? Czy od góry naciąć?

    • Naczynie żaroodporne 1,5 l , może być także garnek żeliwny, ale ja jeszcze takiego nie posiadam 🙂 Co do przykrycia folią to nie wiem jak chlebek się zachowa, ja przykrywałam pokrywką od naczynia, ale można spróbować folią tylko stroną, która trzyma ciepło. Oczywiście konieczne jest pieczenie w garnku, bo jest to taka metoda, chlebek wtedy pięknie wyrasta i tworzy takie pęknięcia jak widoczne na zdjęciu, jest wilgotny w środku, a skórka bardzo chrupiąca – nie trzeba nic nacinać podczas pieczenia powstają samowolne nacięcia. Na blogu znajdzie Pani także chleby wypiekane zwykłą metodą, także serdecznie zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.