Pieczone ziemniaczki

 

pieczone-ziemniaczki-1-2

Pieczone ziemniaczki Nasze polskie pyszne ziemniaki, wydaje mi się, że trochę pokrzywdzone – nie wiem czemu,ale dosyć często słyszy się, że przecież ziemniaki są tuczące… Nic bardziej mylnego, to wszelkie sosy, masła itp. są tuczące. Dzisiaj mam dla Was super przepis na pieczone, ziemniaczane łódeczki z dodatkiem przypraw. Są bardzo aromatyczne, idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Ziemniaki również są bardzo bogate w potas – dlatego jedźcie ile wlezie – polskie, zdrowe i pyszne! 

Pieczone ziemniaczki
Write a review
Print
SKŁADNIKI
  1. - 5 dużych ziemniaków
  2. - 1, 5 łyżeczka słodkiej papryki
  3. - 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  4. - łyżeczka curry
  5. - 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  6. - 4 łyżki startego żółtego sera
WYKONANIE
  1. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w łódeczki (tak jak na zdjęciach).
  2. W misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z przyprawami i oliwą.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj ziemniaki jeden koło drugiego, a następnie posyp obficie żółtym serem.
  4. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki są już miękkie.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.