Kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

ciasteczka z białą czekolada i żurawiną

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną Dzisiaj juz ostatni dzień listopada i zaczyna się upragniony grudzień – raz dwa i będą święta. Z tego powodu przez najbliższy czas będę Was męczyć samymi wypiekami świątecznymi – dzisiaj mam dla Was kruche ciasteczka z białą czekoladą i suszoną żurawiną. Uwielbiam wszystkie kruche wypieki – są małe, szybko się robią i pieką, a dodatkowo przepyszne 🙂 Plusem jest unoszący się zapach w całym domu. Uwielbiam! 🙂

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
Write a review
Print
SKŁADNIKI (ok. 35 ciasteczek)
  1. 250 g masła
  2. 150 g cukru pudru
  3. 300 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  4. 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  5. 75 g suszonej żurawiny
  6. 100 g białej czekolady
WYKONANIE
  1. Masło z cukrem pudrem utrzyj na gładką kremową masę.
  2. Wmieszaj ręcznie mąkę, pokrojoną na grube kawałki żurawinę i drobno pokrojoną białą czekoladę.
  3. Gotową masę wyłóż na stolnice lekko oprószoną mąką i uformuj kulkę. Następnie łyżką wydzielaj porcję i formuj kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  4. Gotowe kulki ustawiaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstęp ok. 4-5 cm) i spłaszczaj lekko widelcem.
  5. Blaszkę wsadź do lodówki do schłodzenia na ok. 15 minut.
  6. Piecz w temp. 170 stopni przez 15-18 minut. Po upieczeniu pozostaw na blaszce jeszcze 3 minuty, a następnie przenieś na kratkę do pieczenia.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

ciasteczka z biala czekolada i żurawiną

Przepis z książki „Czekolada” C.Bardi

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.