Babeczki czekoladowe z gruszkami

 babeczki-z-gruszka

Babeczki czekoladowe z gruszkami Ten przepis chodził już za mną od dawna – coraz częściej przewijał się gdzieś w internecie – jak nie muffinki, to babka z gruszkami. Byłam bardzo ciekawa jak to smakuje, jak wygląda i czy rzeczywiście takie to wszystko fajne 🙂 Trochę się bałam, że gruszki wyleją się z foremki i będzie totalna klapa 😀 Oczywiście przepis trochę zmodyfikowałam i dodałam coś od siebie, a całość wyszła smakowicie – uważajcie tylko, żeby gruszek mocno nie wciskać do masy, bo później trochę się przekrzywią – najlepiej delikatnie położyć na masę i lekko docisnąć. 

Babeczki czekoladowe z gruszkami
Write a review
Print
SKŁADNIKI (10 babeczek)
  1. 10 małych gruszek (ewentualnie duże, ale ucięte przez pół)
  2. 200 g mąki
  3. 180 g masła
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 2 jajka
  6. 200 g cukru
  7. 50 g ciemnego kakao
  8. 400 ml wody
  9. czekolada do polania babeczek
WYKONANIE
  1. Zagotuj wodę z cukrem, a gdy się rozpuści dodaj obrane gruszki. Gotuj całość ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną - od czasu do czasu przewracaj je.
  2. Ugotowane gruszki odstaw, a do pozostałości wody dodaj kakao i masło - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj jajka i wodę z kakao i masłem. Całość dokładniej wymieszaj.
  4. Foremkę do pieczenia muffinów lekko natłuść, a następnie wypełnij masą do połowy wysokości. Powkładaj delikatnie wcześniej przygotowane gruszki.
  5. Piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i ewentualnie polej gorzką czekoladą.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
babeczkizgruszka3

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.