Whoopie pies – amerykańskie ciasteczka z kremem malinowym

whoopie pies

Whoopie pies – amerykańskie ciasteczka z kremem malinowym Lekkie, puszyste i bardzo kakaowe ciasteczka whoopie pies przekładane kremem bezowo-malinowym. Można powiedzieć, że to zakochanie od pierwszego wejrzenia – od zawsze lubiłam tzw. „ciastka kanapki” przekładane różnymi kremami, ale te wyjątkowo mnie zauroczyły. 

Whoopsie pies - amerykańskie ciasteczka z kremem malinowym
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA (18 sztuk)
  1. 250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  2. 80 g gorzkiego kakao
  3. 80 g masła
  4. 150 g cukru
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  7. 60 ml mleka
  8. 60 ml maślanki
  9. Szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BEZOWO-MALINOWY
  1. 180 g cukru
  2. 60 ml wody
  3. 2 białka
  4. 80 g cukru pudru
  5. 80 g malin
WYKONANIE CIASTECZEK WHOOPIE PIES
  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
  2. Dodaj ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i kontynuuj ucieranie.
  3. Następnie dodaj jajko, maślankę i mleko. Miksuj jeszcze 3 minuty.
  4. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj ciasteczka na papier do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 14 minut.
WYKONANIE KREMU BEZOWO-MALINOWEGO
  1. Białka ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlej powoli syrop cukrowy - w małym garnuszku podgrzej cukier z wodą i poczekaj aż będzie bardzo wrzeć. Kontynuuj ubijanie przez ok. 5 minut.
  2. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko. Uzyskany sok dodaj do masy bezowej.
  3. Dodaj cukier puder i dokładniej wymieszaj.
  4. Przełóż masę do worka cukierniczego i wyciskaj na połówkę ciasteczka, a następnie przełóż drugim.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
whoopie pies2

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.