Tarta czekoladowa z precelkami

tarta-czekoladowa

Tarta czekoladowa z precelkami Tarta z ganaszem czekoladowym pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, wtedy jednak było to połączenie z orzechami włoskimi. Dzisiaj mam dla Was przepis podobny do poprzedniego, ale ze słonymi precelkami zarówno jako ozdoba, ale i jako część spodu. Z racji tego, że w końcu mam prostokątną foremkę na tarte pojawi się dużo przepisów tego rodzaju zarówno słodkich jak i wytrawnych. 

 

Tarta czekoladowa z precelkami
Write a review
Print
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD
  1. 150 g czekoladowych ciasteczek
  2. 70 g precelków
  3. 125 g masła
SKŁADNIKI NA GANASZ CZEKOLADOWY
  1. 100 g mlecznej czekolady
  2. 200 g gorzkiej czekolady
  3. 300 ml śmietanki 30%
JAK WYKONAĆ?
  1. Ciasteczka, precelki i roztopione masło zmiksuj do uzyskania masy ciasteczkowej.
  2. Prostokątną formę o wymiarach 36cmx11cm wyłóż dokładnie przygotowaną masą ciasteczkową. Pozostaw w lodówce na min. 30 minut.
  3. Śmietankę zagotuj, aż do wrzenia. Zdejmij z gazu, a następnie dodaj połamaną w kawałki czekoladę gorzką i mleczną. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Na wcześniej przygotowany spód wylej ganasz czekoladowy i poukładaj precelki.
  5. Pozostaw w lodówce do całkowitego zastygnięcia ganaszu - najlepiej na całą noc.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

tarta-czekoladowa

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.