Tarta z gruszkami na cieście francuskim

tarta-z-gruszkami
Tarta z gruszkami na cieście francuskim
 Słodka tarta z karmelizowanymi gruszkami z pastą czekoladowo-orzechową. Przepis może się wydawać na pierwszy rzut oka skomplikowany, ale nic bardziej mylnego – przygotowanie zajmie Wam max. 20 minut, a reszta to już pieczenie i delektowanie się smakiem. Powiem Wam, że to jedna z lepszych tart jakie zrobiłam i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Jest trochę słodka ze względu na karmelizowane gruszki, ale gorzka czekolada i orzechy włoskie fajnie łamią ten smak.

Tarta z gruszkami na cieście francuskim
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
Ingredients
  1. 1 ciasto francuskie (moje miało wagę 275 g)
  2. 80 g orzechów włoskich
  3. 2 łyżki ciemnego kakao
  4. 150 g cukru
  5. 60 g gorzkiej czekolady
  6. 80 g masła
  7. 1 jajko
  8. 1 duża gruszka
  9. szczypta soli
Instructions
  1. W mikserze zblenduj 50 g cukru, kakao i orzechy włoskie, następnie dodaj gorzką czekoladę, 60 g masła i jajko. Całość zmiksuj na gładką pastę.
  2. Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 24 cm - ja w tym celu użyłam spodu od tortownicy, następnie do wyciętego koła przyciśnij np. przykrywkę od garnka o średnicy 22 cm.
  3. Gotowe ciasto wsadź do lodówki na ok. 10 minut.
  4. W czasie kiedy ciasto jest w lodówce, obierz gruszkę, usuń pestki, przekrój na pół, a następnie na 9 grubszych plasterków.
  5. Na patelni rozpuść 100 g cukru. Kiedy będzie robił się już brązowy dodaj 20 g masła i szczyptę soli. Dodaj pokrojone gruszki i mieszaj z cukrem ok. 4-5 minut.
  6. Wewnętrzny krążek ciasta posmaruj pastą czekoladowo-orzechową i poukładaj na środku gruszki.
  7. Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 25-30 minut na złocisty kolor.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
tarta1

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.