Różowe makaroniki

 

rozowe-makaroniki

Różowe makaroniki To było chyba moje 8 podejście do tych nieznośnych, ale bardzo smacznych ciasteczek. Wcześniejsze robiłam bezy metodą francuską, ale wszystkie moje próby kończyły się rozczarowaniem. Tym razem spróbowałam makaroników na bezie włoskiej i choć perfekcji jeszcze nie ma to jest o niebo lepiej od poprzednich prób. Metoda ta może się wydawać bardziej skomplikowana, bo potrzebny jest termometr cukierniczy, ale za to jest bardzo odporna na różne błędy. Najważniejsze to osiągnąć idealną konsystencje masy i dogadać się z piekarnikiem – w moim przypadku troszkę to zawiodło.

Różowe makaroniki
Write a review
Print
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA MAKARONIKÓW?
  1. 150 g mąki migdałowej
  2. 105 g białek (50 g + 55 g)
  3. 145 g cukru pudru
  4. 40 g wody
  5. 120 g drobnego cukru
  6. różowy lub czerwony barwnik spożywczy (proszek lub żel)
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA MASY?
  1. 150 g cukru pudru
  2. 2 łyżki śmietany kremówki
  3. 1 łyżka masła
  4. pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
JAK WYKONAĆ MAKARONIKI?
  1. Mąkę migdałową połącz z cukrem pudrem i za pomocą blendera lub malaksera zmiksuj, a następnie przesiej do metalowej miski.
  2. Do mąki i cukru dodaj 50 g białek i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  3. Wlej wodę do garnuszka, wsyp cukier i postaw na ogniu z termometrem cukierniczym (NIE MIESZAJ CUKRU Z WODĄ). W między czasie pozostałe białka (55 g) ubijaj na niskich obrotach. Gdy cukier osiągnie temperaturę 118 stopni dodaj do ubijanych białek. Następnie zwiększ obroty i ubijaj do uzyskania lśniącej, gęstej i sztywnej masy. Dodaj barwnik i jeszcze chwile ubijaj.
  4. Do mąki i cukru z pkt. 2 dodawaj partiami białka i dokładnie mieszaj dopóki masa nie będzie swobodnie spadać ze szpatułki. Trzeba uważać i nie mieszać zbyt długo, bo masa będzie lejąca.
  5. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki o średnicy ok. 3 cm. Odstaw na 45 minut do wysuszenia (musi się utworzyć na wierzchu skórka).
  6. Makaroniki piecz w temp. 160 stopni przez 12-15 minut.
  7. Makaroniki wyłóż ulubioną masą lub kremem.
JAK WYKONAĆ MASĘ?
  1. Wszystkie składniki zmiksuj do dokładnego połączenia się.
  2. Odłóż gotową masę na 5 minut do lodówki.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
rozowe-makaroniki

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.