Pasztet z pieczonych buraków i kaszy gryczanej

pasztet

Pasztet z pieczonych buraków i kaszy gryczanej Pamiętacie pasztet marchewkowy, który pojawił się jakiś czas temu na blogu? Dzisiaj mam dla Was również pasztet warzywny, ale tym razem z pieczonych buraków (uwielbiam!) i kaszy gryczanej! Konsystencja nieco różni się od poprzedniego, jest on zdecydowanie lepszy do smarowania niż krojenia. Trochę się bałam takiego połączenia z kaszą gryczaną, ze względu na jej specyficzny zapach i smak, ale wyszło bardzo smacznie. 

Pasztet z pieczonych buraków i kaszy gryczanej
Write a review
Print
CO POTRZEBUJESZ?
  1. 500 g buraków
  2. 700 ml bulionu warzywnego
  3. 250 g kaszy gryczanej
  4. 100 g kaszy jaglanej
  5. 2 jajka
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 łyżka słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka curry
  9. 2 łyżki imbiru
  10. Sól, pieprz
JAK WYKONAĆ?
  1. 1. Buraki zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki.
  2. 2. Buraki zalej połową bulionu, dodaj czosnek i zblenduj na gładką masę.
  3. 3. Połącz buraki z przyprawami (słodka papryka, curry, imbir) i kaszą jaglaną. Dolej resztę bulionu i gotuj pod przykryciem do odparowania całej wody. Ponownie zblenduj na gładką masę.
  4. 4.Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zblenduj z solą i pieprzem na gładką masę.
  5. 5. Buraki z kaszą jaglaną połącz z jajkami i kaszą gryczaną.
  6. 6. Gotową masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 210 stopni przez 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia poza formą.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/
pasztet

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.