Tiramisu

tiramisu

Tiramisu Po czekoladowych zajączkach z poprzedniego postu zostało trochę biszkoptu, dlatego zrobiłam (po raz pierwszy) tiramisu! Wyszło pyszne i mega słodkie – zjedzenie 1 porcji graniczy z cudem, nawet dla mnie! Deser robi się dosyć szybko, ale jedynym problemem mogą być surowe jajka. Jeśli rzeczywiście się tego obawiacie, wsadźcie jajka do gorącej wody na 10 sekund. 

Tiramisu
Write a review
Print
CO POTRZEBUJESZ?
  1. 250 g serka mascarpone
  2. 2 jajka
  3. 250g - 300 g biszkoptu - sprawa tutaj jest indywidualna, jedni lubią mniej inni więcej biszkoptów
  4. szklanka posłodzonej kawy rozpuszczalnej (2 łyżeczki)
  5. 5 łyżek cukru
  6. gorzkie kakao
JAK WYKONAĆ?
  1. 1. Żółtka utrzyj na gładką i puszystą masę z 4 łyżkami cukru.
  2. 2. Masę żółtkową połącz z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej masy.
  3. 3. Białka ubij z 1 łyżką cukru i połącz z masą (najlepiej ręcznie lub na bardzo niskich obrotach miksera).
  4. 4. Biszkopty nasącz wcześniej przygotowaną kawą.
  5. 5. Na dno pucharka wyłóż masę, następnie kolejno biszkopty, masę, biszkopty i masę. Całość posyp dowolną ilością kakao.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.