Burgery z wołowiną i sosem czekoladowo-serowym

blog 2-2

Burgery z wołowiną i sosem czekoladowo-serowym Po dosyć długiej nieobecności wracam na stałe, z głową pełną pomysłów i fajnymi przepisami! Poza tym za niedługo na blogu szykują się małe zmiany w wyglądzie 🙂 A dzisiaj mam dla Was przepis na burgery, z domowymi kakaowymi bułeczkami. Nie martwcie się, bułki wcale nie są słodkie, a wszystko razem wbrew pozorom super się komponuje. Po takim obiedzie będziecie mieli dość do następnego dnia, ale warto się skusić na taką ogromną przyjemność! 

Burgery z wołowiną i sosem czekoladowo-serowym
Write a review
Print
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA BURGERÓW?
  1. 400 g mąki pszennej typ 500
  2. 250 ml letniej wody
  3. 20 g drożdży piekarskich
  4. 30 g masła
  5. 2 czubate łyżki kakao
  6. 400 g zmielonej wołowiny
  7. 4 plasterki sera typu cheddar
  8. 1 pomidor
  9. 1 ogórek kiszony
  10. sałata lodowa
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA SOSU?
  1. 100 g gorzkiej czekolady
  2. 50 g sera pleśniowego gorgonzola
  3. 40 ml śmietanki kremówki
JAK WYKONAĆ SOS?
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Dodać ser pleśniowy, śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszać.
JAK WYKONAĆ BURGERY?
  1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże piekarskie, wodę i masło, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera.
  2. Do ciasta dodać kakao, wyrabiać jeszcze ok. 5 minut i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na 4 równe części, uformować bułki i odstawić na 10 minut.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210º przez 20 minut.
  5. Mieloną wołowinę przyprawić solą i pieprzem.
  6. Następnie uformować 4 okrągłe placki po 100 g. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
  7. Pomidora i ogórka kiszonego pokroić na plastry, a sałatę lodową drobno poszatkować.
  8. Dół bułki wysmaruj odrobiną sosu czekoladowo-serowego, położyć na to poszatkowaną sałatę, 1 kawałek mięsa wołowego, ser cheddar, plasterki ogórka kiszona i pomidora.
  9. Całość polać obficie sosem czekoladowo-serowym. Przykryć górą bułki.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

 

blog1-2 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.