Zupa marchewkowo-imbirowa

 

DSC_0519-

Zupa marchewkowo-imbirowa Na zewnątrz coraz zimniej, dlatego nie ma nic lepszego po przyjściu do domu jak rozgrzewający posiłek. Dzisiaj mam dla Was zupę marchewkowo-imbirową, która jest lekko słodka, troszkę pikantna i bardzo Was rozgrzeje. Jeśli nie lubicie zup-kremów to dodajcie więcej bulionu. A Wy macie swoje ulubione dania, które jecie tylko w zimie? 🙂 

Zupa marchewkowo-imbirowa
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 30 min
CO POTRZEBUJESZ?
  1. 3 duże marchewki
  2. 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  3. 3 łyżki oliwy
  4. 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  5. gałązka selera naciowego
  6. 1.5 cm kawałek startego imbiru
  7. 3-4 gałązki świeżego tymianku
  8. sól,pieprz i słodka papryka do smaku
JAK WYKONAĆ?
  1. Marchewki pokrój na dość duże kawałki, dodaj 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Całość wymieszaj, przełóż do brytfanki lub wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
  2. Piecz w temp. 180° przez 30 minut. Po tym czasie odstaw marchewki do ostygnięcia.
  3. Pozostałą oliwę rozgrzej w garnku, dodaj starty czosnek, słodką paprykę i smaż 3 minuty, następnie dodaj pokrojony w kawałki seler naciowy, gałązki tymianku, imbir, bulion i pieczone marchewki.
  4. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  5. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
DODATKOWA INFORMACJA
  1. Zupę podawaj z kleksem z gęstej śmietany i z gałązkami tymianku.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

 DSC_0533-2

Inspiracja: What Katie Ate

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.