Świąteczne pierniczki korzenne

DSC_06251-2

Świąteczne pierniczki korzenne Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a w mojej głowie milion pomysłów na świąteczne wypieki. Też tak macie? Dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis bożonarodzeniowy, pyszne pierniczki korzenne i lukier królewski. Zrobiłam tylko 25 sztuk na próbę, ale już w najbliższym czasie szykujcie się na większe ilości i różne smaki. Pierniczki z tego przepisu są szybkie i bardzo smaczne, dlatego jeśli nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z tego przepisu. 

Świąteczne pierniczki korzenne
Write a review
Print
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA PIERNICZKÓW?
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 1 duże jajko
  3. 75 g cukru pudru
  4. 50 g masła
  5. 50 g miodu
  6. 0,5 łyżki kakao
  7. 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  8. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA LUKRU?
  1. 1 białko
  2. 150 g cukru pudru
  3. łyżeczka soku z cytryny
JAK WYKONAĆ PIERNICZKI?
  1. Wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, kakao, przyprawa i soda) wsyp do miski lub robota kuchennego i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, miód, a także jajko.
  3. Całość ponownie wymieszaj do wyrobienia ciasta, może się trochę kleić.
  4. Stolnice podsyp lekko mąka, ciasto rozwałkuj na 0,3-0,4 mm i wycinaj dowolne kształty.
  5. Piecz w temp. 180° przez 10 minut.
DODATKOWA INFORMACJA?
  1. Pierniczki ozdabiaj dopiero po ostygnięciu.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

 

DSC_06361-2

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.