Panna cotta z sosem karmelowym

 

DSC_04701-21

Panna cotta z sosem karmelowym  Kuchnia włoska to nie tylko wspaniałe makarony, pizze czy włoskie pierożki, ale to także przepyszne desery. Dzisiaj zapraszam Was do spróbowania klasycznej „Panna cotty”, w mojej wersji z domowej roboty karmelem, ale w Waszej mogą to być różne inne dodatki.  Deser bardzo uzależnia i gdybym miała więcej foremek w lodówce z pewnością wszystkie zjadłabym na raz – dlatego radzę Wam zrobić dużo więcej niż tylko 4 foremki. 

 

DSC_04541-21

 Składniki na 4 panna cotty (foremki 100 ml):

  • 75 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 420 g śmietanki 30 % lub 36 %
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mleko i śmietankę należy wlać do garnka i gotować na średnim ogniu pilnując by się nic nie przypaliło. Gdy temperatura wzrośnie, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż całość zacznie się gotować i zdejmij z gazu. Do 1/4 szklanki wlej gorącą wodę, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj ją do wcześniej przygotowanego mleka i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną panna cotte w garnku studź w zimnej. Gdy zmniejszy swoją temperaturę i zacznie troszkę tężeć przelej do pucharków, szklanek lub specjalnych foremek. Pozostaw najlepiej na całą noc.

DSC_04531-3

Kuchenny kodeks

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.