Omlet z pieczarkami, roszponką i serem

DSC_0067-2

Omlet z pieczarkami, roszponką i serem Omlet to potrawa bardzo uniwersalna. Można go zjeść nie tylko na śniadanie ze słodkimi dodatkami, ale też na obiad czy kolacje. W zasadzie jeśli chcecie to na podwieczorek też będzie idealny. Możecie użyć ulubionych dodatków – ja wybrałam warzywa i żółty ser.

DSC_0037-2

Składniki na omlet:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 80 g pieczarek
  • 30 g sera żółtego
  • 30 g masła
  • 2 garści roszponki
  • przyprawy: oregano, sól, kurkuma

Jajka ubij mikserem lub blenderem z dodatkiem mleka, odrobiny soli i kurkumy. Całość musi mieć jednolity kolor, a na górze musi wytworzyć się „pianka”. Pieczarki umyj lub obierz, pokrój i podsmaż z rozpuszczonym masłem i oregano. Na patelni rozpuść resztę masła, wlej ubite jajka i poczekaj 5 minut, aż omlet trochę się zetnie. Na jedną połowę daj pokrojony w paski ser, roszponkę i pieczarki. Przykryj drugą połową i smaż jeszcze 5-8 minut.

DSC_0051-2

DSC_0059-2

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.