Ciabatta

dsc-2

Ciabatta Włoski, biały chleb z oryginalnym smakiem. Najlepiej go jeść z oliwą lub octem balsamicznym. Można go zrobić także z dodatkami, a w szczególności z oliwkami, czy suszonymi pomidorami. Ostatnio to moje ulubione pieczywo, nie tylko dlatego, że pochodzi z Włoch, ale przede wszystkim dlatego, że smakuje i pachnie wyśmienicie :).

DSC_0273-2

Składniki na ciabatte (2 sztuki):

  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 30 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soli

Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie dodaj letnie mleko i wodę, a całość zagnieć na gęste ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniataj 3 minuty i ponownie odstaw na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, przełóż na blat i podziel na dwie części. Każdą z części ułóż osobno na kawałku papieru do pieczenia i dłonią uformuj na płaskie chlebki (ok. 10×25 cm). Pieczywo przykryj i pozostaw na 90 minut. Ciabatte piecze w temperaturze 200° przez 25-30 minut.

DSC_0240-2

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.