Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

DSC_0834

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasta drożdżowe zaliczają się do moich ulubionych deserów. Nie są obciążone żadnymi ciężkimi kremami, słodkościami ozdobami, choć takie też lubię 🙂 Lekkie, kruche i z sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale ostudzone też jest przepyszne! 

Składniki na ciasto drożdżowe (blaszka o wymiarach 28×38):

  • 340 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 55 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła + masło do wysmarowania blaszki
  • 1 dużo jajko
  • 500 g truskawek
  • 300 g rabarbaru

Mąkę przesiej do miski i zrób na środku zagłębienie. Mleko podgrzej w garnuszku i razem z  połową cukru i drożdżami wlej do zagłębienia. Całość mieszaj bardzo ostrożnie, tak żeby mąka na brzegach pozostała sucha. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozpuść masło i dodaj go do rozczynu razem z resztą cukru, cukrem wanilinowym i jajkiem. Zagnieć na gładkie ciasto (musi się odrywać bez problemu od miski i rąk), oprósz mąką i odstaw ponownie na 40 minut, do podwojenia objętości. Wysmaruj masłem blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia lub oprósz mąką. Truskawki i rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki. Gdy ciasto już wyrośnie rozwałkuj na całej powierzchni blaszki, nakłuj widelcem i porozkładaj owoce.

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki

Mąkę połącz z cukrem i kawałkami masła. Całość posiekaj nożem, następnie pocieraj do utworzenia małych kuleczek.

Posyp wierzch ciasta kruszonką i piecz w piekarniku w temp. 190° przez 25-30 minut.

DSC_07761

DSC_0814

DSC_0791

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.