Amerykańskie burgery

 

dsc_0742

Amerykańskie burgery Czy są tu jacyś „burgerowicze”? Nie ma nic lepszego niż soczysta wołowina w towarzystwie z warzywami i przepysznym sosem. Wielkie, piękne i proszące się o zjedzenie burgery z plakatów lub reklam mogą pojawić się teraz także na Waszych talerzach. Jeśli lubicie eksperymentować koniecznie spróbujcie burgerów z dodatkiem sera fety – PYCHA!

 

dsc_0722

Składniki na amerykańskie burgery (2 sztuki):

  • 2 bułki do burgerów
  • 50 g sałaty lodowej
  • 300-400 g mielonej wołowiny
  • 2 plasterki sera żółtego cheddar
  • 4 plasterki pomidora
  •  1 duży ogórek kiszony
  • 100 g sera feta Arla Apetina (lub 200 g, jeśli chcesz użyć fety do 2 burgerów)
  • 1 jajko
  • 75 g majonezu
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • curry, sól i pieprz
  • 1,5 łyżki oleju

Sałatę poszatkuj, a pomidora i ogórka pokrój w plasterki. Na patelni przygotuj jajko sadzone (żółtko musi być lekko ścięte). Na środku, w 100 g plasterku sera fety zrób dziurę o wielkości żółtka z jajka i go tam umieść (jeśli chcesz ser fetę w dwóch burgerach, musisz użyć 2 plasterków i 2 żółtek). W misce wymieszaj mieloną wołowinę z płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Uformuj 2 steki po 200 g (lub 150 g) wielkości bułki, olej rozgrzej na patelni i smaż mięso z każdej strony 5-8 minut. W tym czasie wymieszaj majonez z łyżeczką curry i sokiem z cytryny. Bułki przekrój na pół, i wysmaruj dół i górę sosem curry. Na spodzie ułóż sałatę, następnie stek, plaster fety z żółtkiem, pomidora i ogórka. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.

dsc_0747 dsc_0739

 

 

 30 minut z Apetiną

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.