Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi

589

Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi Tarta czekoladowa to doskonały deser dla prawdziwych fanów czekolady. Myślę, że nie tylko oni docenią ten wspaniały smak, ale też osoby które nie są pasjonatami słodkości. Nawet mała porcja tego deseru poprawi Wam humor w słabszy dzień. Wpis ten bierze udział w konkursie, dlatego trzymajcie kciuki, aby się udało! 

 

dsc_06401-2

Składniki na kruche ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 4 żółtka jaj
  • 40 g cukru pudru
  • 130 g masła + masło do wysmarowania blachy
  • 5 łyżek masła orzechowego

Kruche ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostki masło i żółtka jaj. Całość dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Gdyby było zbyt kruche, możesz dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmaruj dokładnie masłem i wyłóż ją ciastem rozwałkowanym na 2-3 mm. Piecz w temperaturze 190° przez 15-20 minut (przed włożeniem do piekarnika zrób w kilku miejscach dziurki widelcem). Pozostaw do ostygnięcia. Na koniec wysmaruj spód masłem orzechowym lub ulubionym dżemem.

Składniki na ganasz czekoladowy:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 mleczne czekolady Goplana
  • 1 gorzka czekolada Goplana
  • 60 g masła
  • 60 g orzechów włoskich

Ganasz czekoladowy: Śmietankę zagotuj w garnku i zdejmij z ognia. Czekolady podziel na kawałki, dodaj do śmietanki i mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Masło dodawaj stopniowo dokładnie miksując.

Na tartę wysmarowaną masłem orzechowym wlej czekoladowy ganasz. Całość posyp połamanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki, aż ganasz stężeje.

dsc_06471-2 dsc_06111-2

 

 

 

Kuchenny kodeks

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.