Jaffa semifreddo

 

DSC_0591-2

Jaffa semifreddo To połączenie dwóch przepysznych deserów z różnych zakątków świata. Jaffa to czekoladowo-pomarańczowy deser wywodzący się z Australii, natomiast semifreddo to na wpół zmrożony deser pochodzący z Włoch. Całość tworzy idealny smak, któremu trudno się oprzeć. Taki zimny deser z ulubionymi owocami to idealny pomysł na upalne, letnie dni.

 

DSC_0604-2

Składniki na jaffa semifreddo:

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 5 żółtek jaj
  • 100 g cukru białego
  • 60 g czekolady gorzkiej Goplana + 20 g do roztopienia
  • 30 g czekolady mlecznej Goplana
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g świeżych truskawek

Połącz mleko z kandyzowaną skórką pomarańczy i podgrzewaj do czasu aż mleko będzie wrzało. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przecedź mleko przez gęste sito do żaroodpornej miski, dodaj żółtka z cukrem i zmiksuj na jasną masę. Żaroodporną miskę z masą żółtkową wstaw na garnek z gotującą się wodą. Całą masę mieszaj dokładnie drewnianą łyżką do czasu aż będzie ona lepka. Miskę zdejmij z garnka, dodaj czekoladę i dokładnie wmieszaj w masę, aż się rozpuści. Wstaw do lodówki na 45 minut. Śmietankę kremówkę ubij w misce i wmieszaj ją delikatnie w masę czekoladową. Formę do pieczenia chleba o wymiarach 9×29 wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę, wierzch przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalnika na całą noc. Wyciągnij jaffa semifreddo z zamrażalnika, zanurz spód formy w gorącej wodzie na 20 sekund. Następnie odwróć formę do góry dnem i wyłóż deser na podłużny talerz lub deskę. Usuń papier do pieczenia, na wierzch poukładaj pokrojone na pół truskawki, gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej nią owoce. Całość pokrój gorącym nożem na 6-8 porcji.

DSC_0615-2

DSC_0611-3

 

 

 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.