Żytnie naleśniki ze szpinakiem

 

 

Żytnie naleśniki ze szpinakiem Zdrowsza, ale również smaczna wersja tradycyjnych, pszennych naleśników. Żytnie placki połączone ze zdrowym szpinakiem i serem feta do smaku to fajny pomysł na pełnowartościowy i łatwy w przygotowaniu obiad.

Żytnie naleśniki ze szpinakiem
Write a review
Print
Prep Time
25 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
Prep Time
25 min
Cook Time
20 min
Total Time
45 min
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA NALEŚNIKÓW?
  1. 200 g mąki żytniej Młyn Kopytowa
  2. 400 ml letniej wody
  3. 200 ml mleka
  4. 2 duże jajka
  5. płaska łyżka cukru
  6. szczypta soli
  7. olej
CO POTRZEBUJESZ DO ZROBIENIA FARSZU?
  1. opakowanie mrożonego szpinaku
  2. 200 g sera feta
  3. ulubione przyprawy
JAK WYKONAĆ FARSZ?
  1. Szpinak rozmroź na patelni i po odparowaniu wody dodaj ser feta i ulubione przyprawy.
JAK WYKONAĆ NALEŚNIKI?
  1. Do miski przesiej mąkę żytnią, dodaj cukier i sól, wbij jajka. Całość mieszaj mikserem na wolnych obrotach i stopniowo dodawaj mleko.
  2. Do ciasta dodaj większość wody i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie miało konsystencje gęstej śmietany, nie dolewaj więcej wody, natomiast jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj mąki.
  3. Odstaw na 15 minut i smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Na naleśniki nakładaj jedną łyżkę farszu, rozsmaruj i zawijaj w rulonik lub składaj w trójkąty.
Kuchenny Kodeks http://kuchennykodeks.pl/

 

dsc_06111

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.