Placki z cukinii

 

dsc_06991

Placki z cukinii Chrupiące i lekko słodkie placki z cukinii to idealny pomysł na obiad. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie to zrobić. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

 

dsc_07241

Składniki na placki z cukinii (ok. 10-12 średnich placków):

  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki soli
  • przyprawy

Obierz cukinie i zetrzyj je do miski na tarce o dużych oczkach. Dodaj 2 łyżeczki soli i wymieszaj, a następnie przerzuć starte cukinie do sitka i odstaw nad garnek na 30 minut, aby cukinia puściła wodę. Po 30 minutach wyciśnij w rękach resztę wody z cukinii. Wrzuć ponownie do miski, dodaj jajko, mąkę, ser feta i przypraw według własnego uznania. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozgrzej patelnie na średnim ogniu, nalej olej i nakładaj papkę z cukinii łyżką i formuj nią średniej wielości placki. Po 2-3 minutach sprawdź czy placki są przyrumienione, jeśli tak przewróć je na drugą stronę. Po takim samym czasie zdejmij je na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki możesz podać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

dsc_07111

 

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.