Klopsiki w sosie pomidorowym

 

dsc_0588-21

Klopsiki w sosie pomidorowym Jest to jedne z moich ulubionych dań mięsnych. Najlepiej smakuje podane z sosem pomidorowym i dużą ilością przypraw. Klopsiki to sposób na aromatyczny i bardzo smaczny obiad, który z pewnością posmakuje każdemu. 

Składniki na klopsiki w sosie pomidorowym (ok. 14 klopsików):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 25 dag pieczarek
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 5 ząbków czosnków
  • 1 jajko
  • masło
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki tymianku, bazylii i ziół prowansalskich
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki majeranku

Nieobrane ząbki czosnku włóż do naczynia żaroodpornego i praż w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 minut. Po tym czasie zostaw go, aby ostygnął. Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem i odstaw. Do garnka nalej dużą ilość wody, wrzuć posiekaną cebulę, ziele angielskie i mielony majeranek. Mięso mielone wrzuć do miski, dodaj jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsiki średniej wielkości i wrzucaj partiami do zagotowanej wody. Gdy klopsiki wypłyną na wierzch, wyciągnij je. Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Łyżkę masła rozpuść na patelni i wrzuć wcześniej uprażony czosnek. Dodaj klopsiki, pieczarki i zalej przecierem pomidorowym. Całość duś pod przykryciem jeszcze 15 minut. Podawaj z kaszą, ryżem lub tak jak ja z pieczonymi ziemniakami.

 

 

 

dsc_062211 dsc_06261 dsc_06301

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.