Pancakes

pancakes

Pancakes Pyszny pomysł na duże i słodkie śniadanie. Naleśniczki są bardzo miękkie w środku i rozpływają się w ustach. Jeśli nie próbowaliście jeszcze amerykańskiej wersji tradycyjnych naleśników, koniecznie musicie to zrobić. W takiej słodkiej wersji posmakują nawet największym niejadkom. 

pancakes

Składniki na pancakes (ok. 12 małych naleśników):

  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj mleko, jajko i stopione masło, a następnie całość zmiksuj na gładkie ciasto, o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej olej lub masło na patelni i wlewaj ciasto chochelką, tworząc krążki o średnicy ok. 10 cm. Smaż dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki. Odwróć i smaż na drugiej stronie 1-2 minuty, aż naleśniki staną się rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja wykorzystałam dżem i sos owocowy.

  • dżem
  • borówki, wiśnie i truskawki (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru
  • jogurt naturalny

pancakes

pancakes

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.