Krem z marchewek

DSC_03411

Krem z marchewek Jeśli dbasz o zdrowie i szerokim łukiem omijasz dania „napompowane chemią”, krem ten na pewno przypadnie Ci do gustu. Przygotowany jest na bazie 3 warzyw z dodatkiem ulubionych przypraw, bez tłuszczu i szkodliwych kostek rosołowych. Aromatyczna, zdrowa i mało kaloryczna zupa krem poprawi Ci humor w deszczowe dni i doda energii na resztę dnia.  

DSC_03841

Składniki na krem z marchewek:

  • 1,5 – 2 l wody
  • 1 kg marchewek
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • ulubione przyprawy

Do gotującej i osolonej wody wrzuć obrane i pokrojone marchewki i ziemniaki. Ząbki czosnku przekrój na pół i dodaj razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy warzywa będą już ugotowane (ok. 20-30 minut), wyjmij ziele i liście z zupy, a następnie całość zmiksuj. Gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj ulubione przyprawy i dodatki. W moim przypadku był to:

  • grzanki z chleba razowego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie

DSC_03881

DSC_03701 (2)

 

Kuchenny kodeks

One Comment

  1. Zupki jeszcze nie przyrządziłam, ale muszę przyznać że zdjęcia są świetne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.