Czekoladowe muffinki oreo

CSC_01641

Czekoladowe muffinki oreo Słodkie, wilgotne i mięciutkie w środku, na zewnątrz z chrupiącą „skorupką”. Dodatkowo bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują podane z mlekiem lub z gorącą czekoladą. Jeśli jesteś fanem muffinów, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Możesz go wykorzystać przygotowując słodkości na imprezę, a także na zwykłe dni, kiedy najdzie Cię ochota na „coś bardzo słodkiego”. 

Składniki na czekoladowe muffinki (ok. 25 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki  gorzkiego kakao
  • 250 – 270 ml mleka
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • 150 g masła

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao, następnie wszystko pomieszaj do połączenia składników. W osobnej miseczce przygotuj mokre składniki. Roztop masło w garnuszku i poczekaj do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj mleko z jajkami i wlej do nich powoli ostygnięte masło ciągle mieszając. Teraz wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać chwilkę mikserem lub łyżką. Jeśli macie ochotę możesz dodać ulubione składniki, np. owoce, muesli, M&M. W moim przypadku było to:

  • 12 ciasteczek Oreo
  • 3 łyżki Nutelli

Ciasteczka połamałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanej masy razem z Nutellą i ponownie zamieszałam. Teraz pozostaje tylko wypełnić foremki i piec w piekarniku w temperaturze 180º przez 20-25 minut. Możesz także odłożyć trochę ciasteczek i przed pieczeniem przyozdobić wierzch muffinek.

Kuchenny kodeks

3 Comments

  1. Zgadzam się z przedmówcą smak rewelacyjny. STS 🙂 wyszły Ci czekoladowe muffinki ??? pochwal się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.